In mijn profiel vertel ik wie ik ben en hoe mijn surfcarriere er van het begin tot het heden uit ziet.
Ik ben Joost Vink, 18 jaar en op dit moment zit ik in mijn 1ste jaar van de HBO opleiding Werktuigbouwkunde in Delft. Sinds de zomer van 2019 woon ik in een topsporthuis in Scheveningen samen met andere zeilers en windsurfers. De reden dat ik ben verhuist is dat ik nu in het Nationaal team zit bij de Topzeil Academie in Scheveningen, hier sport ik minstens 5 keer per week.

Ik ben begonnen met windsurfen toen ik 10 jaar oud was. Deze fantastische sport heb ik opgepakt op een familie weekend waar wij gingen windsurfen met de familie. Door dit familie weekend had mijn vader zijn enthousiasme voor zijn jeugdsport weer opgepakt. Kort daarna werd al het eerste surfmateriaal aangeschaft en kreeg ik elke zondag surfles van mijn vader. Dit is waar mijn surf carrière begon.

Sindsdien pakte ik de sport al snel op en na een tijdje was ik uitgeleerd bij mijn vader, dus ging mijn vader voor mij opzoek naar een surfclub waar ik surflessen kon volgen. De dichts bijzijnde surfclub was in Ter Aar daar heb ik veel geleerd en een hele leuke tijd gehad. Elke woensdag ging ik samen met mijn vader naar Ter Aar met een grote glimlach. Op een dag was ik daar in het weekend voor een BBQ, toen mijn vader op Facebook zag dat er een open rekrutings dag was bij het Regionaal Training Centrum in Almere. De keuze was toen snel gemaakt we deden al onze surfspullen in de auto en reden naar Almere, daar ontmoete ik voor het eerst grotendeels van mijn huidige teamgenoten. Op die open rekrutings dag moest ik een paar testjes doen en mijn surfskills laten zien. Een paar dagen later kreeg ik bericht dat ik was toegelaten en dit betekende dat ik nu 2 keer in de week trainde in Almere en in het weekend meestal een wedstrijd had. Dit was de eerste stap naar Internationaal wedstrijd surfen.

Ik heb 3 jaar lang in de jeugd olympische klasse getraind bij het Regionaal Training Centrum daar heb ik veel ervaring en plezier van beleefd (2015-2018). In die 3 jaar heb ik elk jaar meerdere buitenlandse wedstrijden gedaan en ook Wereld en Europeese kampioenschappen. Mocht u beniewd zijn naar welke wedstrijden ik heb gevaren en wat voor resultaten ik heb gehaald dat staat bij het kopje RESULTATEN. Ook heb ik daar voor het eerst winterstage’s gehad in het buitenland. Er ging een hele nieuwe wereld voor mij open, nu stopte we niet met surfen als het te koud werd in Nederland. We gingen dan met onze spullen naar het buitenland op zoek naar wind en zon.

In het jaar dat ik 17 werd ben ik overgestapt van de jeugd olympische klasse naar de jeugd klasse van de olympische klasse. Deze stap heb ik gemaakt, omdat ik te oud werd voor de jeugd olympische klasse vanwege een leeftijds limiet. Ook was het goed om een nieuwe klasse te varen, omdat ik daar veel nieuwe dingen kon gaan leren. Daar begon dus weer een nieuw hoofdstuk voor mij nu op een ander soort materiaal en een nieuwe coach.

In 2018 was ik erg veel gegroeid in de lengte net als een paar van mijn teamgenoten. Dus begin 2019 ging ik in de olympische klasse varen, dit was een hele grote stap vanwege het niveau. In de olympische klasse varen sommige al op het materiaal sinds 2006, dus diegene hebben erg veel ervaring. Dit hield mij niet tegen. Na de zomer had ik een wereldkampioenschap in Italie waar ik wat materiaal problemen had op dag 1. Desondanks heb ik daar heel veel geleerd en duidelijk gezien dat ik progressie aan het maken was. Ik kwam steeds meer vooraan in het veld en daardoor had ik nog meer drive om te winnen.

In de zomer van 2019 werd bekend gemaakt dat het mogelijk zou zijn dat windfoilen olympisch zou kunnen worden op de spelen van 2024 in Parijs. Windfoilen is een draagvleugel constructie onder je surfboard, waardoor je boven het water kan vliegen. Vanwege de kans dat windfoilen olympisch zou kunnen worden hebben wij foil materiaal aangeschaft. Na het wereld kampioenschap in Italie zijn wij bijna full-time wezen foilen, omdat het niet alleen goed was vanwege de mogelijkheid dat het olympisch zou kunnen worden, maar ook omdat het goed was voor onze ontwikkeling. Elk soort surf materiaal heeft een nieuw/ander aspect en ik en mijn coach vinden het erg belangrijk om ze allemaal te kunnen beheersen.

November 2019 was het zo ver de World Sailing Association gingen stemmen of windfoilen olympisch zou worden in 2024. Uit de stemming bleek dat windfoilen olympisch werd. Ik was heel erg blij, want dat foilen geeft mij z’n spectaculair gevoel. Door deze beslissing zijn wij nu Full time aan het windfoilen om een z’n goed mogelijke head start te maken op de rest. Hopelijk zijn wij een van de enige met dit idee hier komen we pas achter als de eerste grote wedstrijden worden georganiseerd.

Dit was mijn samenvatting van hoe mijn windsurf carierre er ongeveer heeft uitgezien van het begin tot het heden,

Hang Loose

Joost Vink